Vincent van Gogh is bij iedere Nederlander wel bekend; hij wordt herinnerd als één van de grootste Nederlandse kunstschilders uit de negentiende eeuw, maar tijdens zijn leven was Van Gogh helemaal niet zo beroemd. Sterker nog; hij kreeg helemaal geen erkenning voor zijn werk.

Wanneer je alles wilt weten over het leven van Vincent van Gogh, dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Je leest hier alles over Vincent zijn leven, zijn jeugd, zijn Oeuvre, zijn aandoening en nazaten.  

Dorpsgek Vincent

Zoals je hierboven al kon lezen, kreeg Van Gogh helemaal geen erkenning voor zijn werk. Kunstkenners begrepen zijn experimenterende en nieuwe manier van schilderen niet en hij werd zelfs afgeschilderd als dorpsgek. Zo renden er soms kinderen achter hem aan om “dorpsgek Vincent” te bekogelen.

Hij moest vaak schilderijen ruilen tegen voedsel om in leven te blijven en zijn broer Theo stuurde hem leefgeld. Het leven van de kunstenaar bestond absoluut niet uit rijkdom en weelde. Het tegenovergestelde was waar; hij was eenzaam, onbegrepen, depressief en de armoede waarin hij leefde staat in schril contrast met de waarde die zijn schilderijen tegenwoordig vertegenwoordigen. Zijn oeuvre bestaat uit ca. 900 kunstwerken die een geschatte waarde hebben van dertien miljoen euro tot wel meer dan honderd miljoen euro per stuk, waardoor zijn schilderijen samen een geschatte waarde kennen van wel achttien miljard euro!

Vincent van Gogh Amandelbloesem reproductie schilderij

Van Gogh aan de muur

Stel je eigen Vincent van Gogh schilderij samen!

Wil je zelf een “Vincent van Gogh” aan de muur? Wij bieden reproducties, maar ook aangepaste varianten van zijn beste kunstwerken aan.

De reproducties stel je zelf samen. Zo bepaal je zelf het kunstwerk, het formaat, het materiaal en het ophangsysteem. Hierdoor bepaal je zelf hoe jouw eigen Van Gogh eruit komt te zien.

Bij Kontoer design heb je keuze uit: canvas, canvas met lijst, wandkleed van velours of katoen, aluminium muurcirkel, dibond, plexiglas en geborsteld aluminium. Per ontwerp heb je meer dan 270 keuzeopties.

SHOP

Bekijk hier de volledige collectie

Vincent van Gogh schilderijen in het echt zien?

Bewonder Van Gogh in het museum

Wil je de composities van de Nederlandse schilder nou eens in het echt bekijken? Dan zijn er verschillende musea die je kunt bezoeken.

Allereerst is het Van Gogh Museum in Amsterdam echt iets voor jou als je zijn kunstwerken in het echt wilt bewonderen. Zij hebben een grote collectie van zo’n 200 schilderijen en 500 tekeningen. De meest bekende kunstwerken zoals 'de Zonnebloemen' en de 'Amandelbloesem' zijn hier te zien.

Als je toch in Amsterdam bent, kun je ook direct een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum te Amsterdam. Zij hebben het zelfportret van de kunstenaar in zaal 1.18 hangen.

Het museum met de op één na grootste Van Goghverzameling is 'Het Kröller-Müller Museum'. Zij hebben bijna 90 schilderijen en 180 tekeningen van Van Gogh.

Artistieke hoogtijdagen

Zijn zelfmoord, het afsnijden van zijn oor, zijn expressieve manier van schilderen, het gemak waarmee hij een schilderstuk maakte en de brieven die een unieke inkijk in zijn leven geven, maken Van Gogh's schilderijen mateloos populair. Vooral de werken die de Nederlandse kunstschilder vlak voor zijn dood schilderde worden gezien als zijn beste kunst. De emotie en zijn afwijkende manier van werken is in deze stukken duidelijk zichtbaar. Zo mengt hij de kleuren niet op een palet, maar mengde hij de verf direct op het doek. Dit deed hij niet alleen om de kleur te mengen, maar ook om zijn heftige emoties, drift en gevoelens over te brengen. In een brief schrijft hij hierover dat de ontroering dikwijls zo sterk is dat hij schildert zonder dat hij het doorheeft. Dit geeft wel aan dat Vincent van Gogh flink in de war was, toch wordt deze zware periode gezien als Vincent zijn artistieke hoogtijdagen.

Van Gogh Sterrennacht Close up schilderij

Belangrijkste schilderijen van

Vincent van Gogh

De aardappeleters

Dit schilderij wordt gezien als Vincent zijn eerste échte meesterwerk. Hij heeft zich duidelijk laten inspireren door de Franse kunstschilder Jean-François Millet die veel vaker realistische plattelandstaferelen vastlegde. ‘De aardappeleters’ is te zien in het 'Van Gogh museum' en valt onder de kunststroming ‘realisme’.

De sterrennacht

De sterrennacht wordt gezien als hét beste schilderij dat Vincent van Gogh heeft gemaakt en is wereldberoemd. Hij maakte dit meesterwerk in zijn laatste levensfase toen hij erg ziek was. Wanneer je het schilderij in het echt wilt bekijken zul je er voor moeten reizen; het hangt namelijk in Amerika, New York in
'The Museum of Modern Arts'.

'De sterrennacht' valt onder de kunststroming ‘Postimpressionisme’.

Vaas met vijftien zonnebloemen

Ook dit bekende schilderij hangt in het buitenland. De vaas met 15 zonnebloemen is te bezichtigen in 'The National Gallery' in Londen. Hij schilderde deze bloemen twee jaar voor zijn dood in het Zuid-Franse Arles. Dit werk is belangrijk omdat het waarschijnlijk zijn meest bekende schilderij is.

Amandelbloesem

Het Amandelbloesem is gelukkig nog wel in Nederland te bewonderen. Het hangt in het Van Gogh museum te Amsterdam en is in Nederland mogelijk zijn populairste schilderij. Hij heeft deze bloeiende takken geschilderd voor zijn broer Theo als geboortegeschenk. Theo en zijn vrouw hadden namelijk een zoon gekregen die ook de naam Vincent had gekregen. De bloeiende takken staan symbool voor nieuw leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Van Gogh familie dit schilderij als meest dierbaar ervaart.

Zelfportret

Vincent heeft meerdere portretten gemaakt, maar door het zelfportret uit 1887 weten we hoe hij er tijdens zijn volwassen leven uit heeft gezien. Er is uit deze periode maar één foto bekend waar Vincent van Gogh op staat, echter is hij hier met de rug naar de camera gekeerd. Dit gegeven alleen maakt het al een zeer belangrijk schilderij.

Andere redenen zijn dat hij met dit portret aan het experimenteren was met kleuren en stijlen.
Ook schreef hij “Ze zeggen - en dat geloof ik heel graag - dat het moeilijk is jezelf te kennen - maar het is evenmin eenvoudig jezelf te schilderen”.
Zichzelf schilderen vond hij veel lastiger dan een model omdat je jezelf er lastig in terugziet.

Bovendien benadrukken zijn zelfportretten de armoede waarin hij leefde; Vincent had geen geld om een model in te huren en maakte zijn zelfportretten zelfs vaak op de achterkant van een ander schilderij.

Vincent van Gogh 1853 1890

Biografie en leven van Vincent van Gogh

1853

Geboorte van Vincent van Gogh

We beginnen natuurlijk bij het begin; de geboorte van de kunstenaar. Vincent van Gogh is geboren op 30 maart 1853 te Zundert (Noord-Brabant).

Jeugd van Van Gogh

Vincent van Gogh was een zoon van de Nederlandse predikant, Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna Cornelia Carbentus. Hij had drie zussen (Anna, Willemien en Elisabeth) en twee broers (Theo en Cor).

Ondanks dat Vincent zijn ouders de vrije manier van geloven hanteerden, was het leven van het predikantengezin vooral heel serieus, zwaarmoedig en stil. Als kind was hij al een goede tekenaar, maar deze tekeningen waren somber van kleur en toonden maar weinig leven en emotie.

Van fanatiek kunsthandelaar

naar zwaar depressief

Naast tekenaar en beginnend schilder was van Gogh al op jonge leeftijd een fanatiek kunsthandelaar. Hierdoor was Vincent veel onderweg en is hij een groot deel van Europa doorgereisd. Hier ontwikkelde hij zijn interesse voor beeldende kunsten. Voor één van zijn handelsmissies was de schilder en handelaar in Londen. Wat daar precies gebeurd is blijft gissen, maar Vincent kwam zwaar depressief terug in Nederland. Waarschijnlijk had het ontslag bij de kunsthandel hier iets mee te maken

Religie

In de hoop op verlichting richtte hij zich volledig op oude gewoontes; de religie die hij kende. Hij is zelfs nog een protestantse missionaris geweest in België. Dit deed hem echter geen goed. Zijn geestelijke gesteldheid ging verder en verder achteruit waarna hij in 1881 bij zijn ouders in huis terugkeerde.

Het was pas in 1886 dat Vincent opleefde en verhuisde naar Frankrijk.

1886

Verhuizing naar Parijs

In Frankrijk ontmoette Vincent verschillende schilders en kunstenaars zoals Jules Breton, die tegen de gevestigde kunststroming ingingen. Dit inspireerde hem enorm waardoor hij geestelijk verder opknapte. Hij begon andere onderwerpen te schilderen en gebruikte meer kleur en diepte, maar ook zijn schilderstijl veranderde.

1888

Van Gogh verhuist naar Arles

Twee jaar later, in 1888, verhuisde Van Gogh naar het zuidelijker gelegen Arles. Ondanks dat het psychisch slecht met Vincent ging, schilderde hij hier de zonnebloemen, korenvelden en bloeiende bomen en takken. De kleuren in zijn schilderijen werden nóg helderder en kleurrijker. Tevens opent hij hier een atelier.

1890

De Dood van 'Van Gogh'

Toch sloeg zijn geestesziekte kort na deze opleving weer toe. Zijn psychische problemen werden groter en dronk in deze periode veel alcohol wat zijn geestelijke stabiliteit er niet beter op maakte. Dit was direct de oorzaak van de ruzie met zijn beste vriend Gauguin, die hem vele jaren heeft bijgestaan. De vriendschap eindigde direct na het conflict. Tijdens de confrontatie sneed Vincent een deel van zijn linkeroor af.

Gelukkig zag hij hierdoor wel in dat een vrijwillige opname in het psychiatrische ziekenhuis in Saint-Remy noodzakelijk was. Toen hij zichzelf ontsloeg uit dit ziekenhuis is hij terug verhuisd naar een klein dorpje in de buurt van Parijs.

Zijn depressie hield echter aan waarna hij zichzelf met een revolver in de borst schoot. Hij overleefde deze zelfmoordpoging aanvankelijk, maar is twee dagen later op 37 jarige leeftijd overleden in het bijzijn van zijn broer Theo.

1891

Herdenkingstentoonstelling Van Gogh

Een dikke maand na het overlijden van Vincent organiseerde Theo van Gogh in Parijs een tentoonstelling om Vincent en zijn werk te herdenken. Met zijn eigen gezondheid ging het op dat moment ook steeds slechter.

Niet lang na de tentoonstelling nam Vincent zijn broer ontslag bij Boussod, waarna Theo zelf een zware zenuwinzinking kreeg en werd opgenomen in een inrichting in Utrecht. Achteraf bleken deze lichamelijke en psychische klachten een gevolg te zijn van syfilis.

Theo overleed uiteindelijk eind januari 1891, nog geen half jaar na het sterven van zijn broer. Na de dood van zijn Theo kwamen Vincents schilderijen in het beheer van Theo’s weduwe: Jo van Gogh – Bonger.

1900

Populairiteit neemt toe

Door Vincents schilderijen in bruikleen te geven aan musea over de hele wereld, bracht Jo ze onder de aandacht van een groot publiek. Hierdoor werden Vincent zijn kunstwerken steeds vaker gekocht.

Ook de allereerste editie van de brieven tussen Vincent en Theo werd in 1914 door haar gepubliceerd. Door de intensieve briefwisselingen tussen de broers is het hele leven van Vincent uitermate gedetailleerd in kaart gebracht. Alle brieven samen zijn (bijna) een soort dagboek die een goed en zeer gedetailleerd beeld scheppen over Vincent zijn leven, de kunstinvloeden, zijn denkwijze en het ziektebeeld van de kunstschilder. De brieven die Van Gogh schreef hebben ook een grote invloed gehad op de populariteit van zijn schilderijen.

Nog steeds worden zijn schilderijen door vele miljoenen mensen van over de hele wereld bewonderd

1930

Stedelijk Museum van Amsterdam

Vincent zelf heeft geen kinderen gekregen. Zijn broer Theo echter wel. Theo kreeg samen met Jo (Johanna) Bonger een zoon met de naam Vincent Willem van Gogh.

Na het overlijden van zijn moeder, ging de volledige kunstverzameling van Vincent van Gogh naar Vincent Willem. Hij gaf de schilderijen van zijn oom Vincent vanaf 1930 in bruikleen aan het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Vincent-Willem vond het belangrijk dat dat de collectie voor iedereen en voor altijd toegankelijk is. In 1962 droeg hij in overeenstemming met de Staat der Nederlanden de verzameling van zijn oom over aan de Vincent van Gogh Stichting. Daartegenover heeft de Staat zich verplicht het Museum te bouwen.

1973

Van Gogh Museum

Het ontwerp van Gerrit Rietveld en de bouw van het Museum hebben al met al flink wat jaren in beslag genomen, maar in 1973 was het dan eindelijk zo ver;
Koningin Juliana kon op 2 juni het museum openen. Sindsdien heeft het Van Gogh Museum miljoenen bezoekers uit vele landen mogen ontvangen. Op dit moment zijn dat jaarlijks rond de twee miljoen bezoekers.

Footnote over Vincent van Gogh

Wie Vincent van Gogh schilderles heeft gegeven is niet met 100% zekerheid te zeggen, dit is niet in historische geschriften vastgelegd. Aangenomen word dat het de Nederlands-Belgische schilder Adriaan-Jan Madiol moet zijn geweest. Vincent van Gogh kende deze kunstenaar goed en had waardering voor zijn werk. Van Gogh's eerdere werk toont ook overeenkomsten met de werken van deze meester, zo heeft Madiol een schilderwerk gemaakt met de naam, De aardappelschillers. Van Gogh maakte graag een portret, iets wat Madiol ook graag deed. De schilderstijl van Madiol en Van Gogh komen alleen overeen in Vincent zijn eerdere werk. Zijn stijl veranderde heel erg toen hij de Japanse prenten ontdekte. Vincent vond het kleurgebruik in deze Japanse kunstwerkjes erg mooi. Met sterke kleuren kon je ook heel sterk emoties uitdrukken vond hij. Het is dan ook zijn latere schilderijen wat de Nederlandse geschiedenis in zou gaan als Van Gogh's meest waardevolle werk. De waardevolste werken van Vincent van Gogh zijn: Het gele huis, Zonnebloemen, De slaapkamer, Korenveld met kraaien, Sterrennacht en Caféterras bij nacht.

Vincent slijt zijn jonge jaren in Zundert als zoon van de dominee. Hier komt waarschijnlijk zijn sterke hang naar religie en spiritualiteit vandaan die in zijn latere werk duidelijk naar voren komt.

Van Gogh maakte graag realistische plattelandstaferelen, portretten, bloemen op doek, op papier hield hij van het werken met houtskool. Zijn houtskooltekeningen waren bijzonder mooi, hij gaf de zwart-wit tekeningen vaak een klein beetje kleur door wat krijt toe te voegen. De kunstenaar maakte deze tekeningen vooral voor zichzelf, als tijdverdrijf. Met de schilderkunst moest het geld verdiend worden en de tekening was hobby. Doordat de kunstenaar op veel verschillende plekken heeft gewoond zijn de schilderijen ook op allemaal verschillende plekken gemaakt. De aardappeleters is bijvoorbeeld gemaakt in Nuenen Noord-Brabant. De meeste schilderijen maakte hij echter in Frankrijk.
Franse schilders die een afwijkende stijl van de Nederlandse kunstenaars hanteerden werden impressionisten genoemd. Van Gogh hield zijn eigen variant van deze kunststijl erop na en liet zich inspireren door stromingen uit alle delen van de wereld. Van Gogh heeft veel kunst geschilderd, hij had echter een aantal favoriete thema's: landschappen, bloeiende bloemen en takken, zelfportretten en sterren.

Als klein kind werd hij op een kosthuis geplaatst bij de familie Hannik. Hij was een goede leerling, had gevoel voor talen en presteerde goed. In het tweede jaar werd hij echter alweer van school gehaald, mogelijk kon zijn vader de school niet meer betalen.

Voor zover we weten heeft Van Gogh zelf geen leerlingen gehad.