Bij veel bedrijven is duurzaamheid een marketingterm, maar bij Kontoer design begrijpen we dat bewust, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen begint bij de basis. Hierdoor is ons hele bedrijf inmiddels ingericht op maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zijn niet activistisch ingesteld, maar vinden duurzaam ondernemen wel belangrijk.

Duurzaam verzenden

Als klein familiebedrijf kunnen we echter niet aan alle MVO-Nederland richtlijnen voldoen. Zo hebben we geen ruimte voor laadpalen of een dak vol zonnepanelen. En omdat we enkel samenwerken met andere (duurzame) bedrijven hebben we geen personeelsbestand. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld niet aan de MVO- pijler "kansrijke werkomgeving" tegemoetkomen. Wel zijn we gedreven op het gebied van afvalvermindering, hebben we het energieverbruik van ons bedrijf flink omlaag weten te brengen, worden onze decoraties in de regio geproduceerd, is de kwaliteit - en hierdoor de levensduur - van onze producten de afgelopen periode nóg beter geworden en verzenden we onze producten met duurzame verpakkingen, die (zo veel als mogelijk) gemaakt zijn van gerecyclede materialen en meestal ook nog eens klimaatneutraal worden verzonden.

Duurzaam verzenden

De term 'duurzaam ondernemen' is natuurlijk betekenisloos wanneer je er niet naar handelt

Produceren naar behoefte

De grootste winst zit hem in het niet- over produceren. Overproductie is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Overproductie betekent feitelijk dat bedrijven meer (laten) produceren dan dat ze verkopen. Vooral grote kledingketens en woonwarenhuizen maken zich hier veelvuldig schuldig aan. Ze laten grote hoeveelheden goedkope kleding en woon-gerelateerde spullen van matige kwaliteit produceren in Aziatische landen die hier met een containerschip naartoe komen. Een heel groot deel van deze spullen wordt nooit verkocht en zal weer worden vernietigd. De productie, het vervoer en de vernietiging hebben een enorme impact op het milieu. Je kunt dan wel een laadpaal voor je winkel hebben staan, maar deze paal staat er dan enkel als marketingobject.

Bij Kontoer design pakken we de zaken anders aan. Wij maken gebruik van duurzame materialen van hoge kwaliteit met een lange levensduur, milieuvriendelijke pigmenten en beginnen pas met produceren wanneer het product verkocht is. Omdat wij overproductie als grootste boosdoener zien maken we niets in het voren. Zelfs de verzenddoos van jouw bestelling wordt pas gemaakt wanneer jouw bestelling gereed is voor transport.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid volgens MVO Nederland

Duurzaam zoals in 1999

MVO heeft drie pijlers; people, planet, profit.
Dit klinkt nobel, maar vooral de laatste pijler vinden wij wat dubieus. Verantwoord ondernemen doe je niet voor economische prestaties, maar omdat je maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vindt. Maatschappelijk ondernemen is het maken van bewuste keuzes die bijdragen aan een duurzame toekomst. Niet voor financieel rendement. Wij doen dit door het maken van duurzame producten, en dan vooral in de traditionele zin van het woord. Duurzaam volgens het woordenboek uit 1999: "betrouwbaar, bestendig, altijddurend, solide, blijvend". Kortom, kwaliteit met een lange levensduur. Eigenlijk betekent duurzaam het tegenovergestelde van wegwerpmaatschappij.

Van verkoop tot productie

Ondanks dat wij als Kontoer design een geringe invloed hebben op het verbeteren van de wereld is de integrale visie zichtbaar in alle takken en processen van het bedrijf, van de marketing tot de verkoop en van inkoop tot productie. Zo dragen wij ons kleine steentje bij aan het schapen van een gezondere wereld.

Better Cotton Initiative

Een goed voorbeeld zijn onze nieuwe wandkleden en canvassen; onze doeken zijn gemaakt van geweven katoen dat voldoet aan alle BCI-normen. BCI staat voor Better Cotton Initiative. Het Better Cotton Initiative is opgericht door een aantal samenwerkende ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en maatschappelijk verantwoorde bedrijven die zich samen inzetten voor verduurzaming van de katoenteelt. Een katoenteler moet voldoen aan verschillende criteria waarbij de volgende aspecten het belangrijkste zijn: kwaliteit, eerlijke productie met minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen, aandacht voor een natuurlijke leefomgeving en geen kinder- of dwangarbeid.

Een andere belangrijke verbetering die is doorgevoerd, is de switch naar milieuvriendelijke pigmenten op waterbasis. Deze pigmenten worden met een milieuvriendelijke printtechniek in de doeken gedrukt. Het uitwassen van de doeken na het printen is niet meer nodig, dit is waterbesparend en door deze nieuwe techniek komen er geen stoffen meer in het water terecht.

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen

De term "duurzaam ondernemen" is natuurlijk betekenisloos wanneer je er niet naar handelt. Helaas wordt de term tegenwoordig veelvuldig misbruikt en te pas en te onpas ingezet door belangenclubs en organisaties maar zelfs door overheden wordt de term geschaad. Wij vinden het beschadigen van de term "duurzaamheid" misplaatst en contraproductief. Zo voert de overheid steeds vaker stevige, activistische campagnes tegen klimaatverandering door co2 uitstoot, maar veel raadsleden wonen praktisch in het vliegtuig én vliegen (ook korte stukjes) met privéjets de hele wereld over. Zo vlogen er recent ca. 500 privévliegtuigen naar Davos voor een top over klimaatcrises en verhuist het Europese parlement iedere maand 751 parlementsleden plus werknemers, administratie en beveiliging van Brussel naar Staatsburg. Deze verhuizing is verantwoordelijk voor een jaarlijkse uitstoot van 19.000 ton CO2.

Dit is jammer, want door dergelijke acties ontstaat er logischerwijs weerstand bij de consument en kleinere bedrijven. De investeringen en inspanningen om duurzamer te ondernemen zijn immers aanzienlijk terwijl een consument of een kleine onderneming zelf, in tegenstelling tot de regeringsleiders, maar weinig impact heeft op eventuele veranderingen.

Dit gezegd hebbende zijn wij van mening dat tekortkomingen bij rolmodellen geen excuus mag zijn om zelf niet verantwoord te ondernemen. Wij hebben besloten om duurzaam zaken te doen zonder dat de consument daar last van ondervindt. Sterker nog; door de vernieuwde bedrijfsvoering is de kwaliteit van onze goederen verbeterd zonder dat wij de prijzen hoefden te verhogen.

De ambitie van Kontoer design

Onze missie is duidelijk;
maatwerk wanddecoratie en kunst voor iedereen bereikbaar maken. Maar deze missie willen we vervullen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk middels constante innovatie en ontwikkeling zonder dat dit ten koste gaat van de sociale kant van ondernemen en de maatschappij. Dit zie je terug in het beleid en bedrijfsactiviteiten maar ook in alle bedrijfsprocessen van Kontoerdesign.nl.

Hierdoor zijn we eind 2022 gestart met een strikt duurzame collectie en durven we Kontoer design (waarschijnlijk) het meest duurzame bedrijf in onze sector te noemen. Doordat we geen groot personeelsbestand hebben, hebben we ook geen grote, energie slurpende panden nodig. Maar het duurzaamheidsproject is nog jong en voor verbeteringen vatbaar. Hierdoor proberen we met een nieuw puntenplan de werkwijze en de processen nóg efficiënter en duurzamer te maken.

Duurzaamheid heeft, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, een dubbele betekenis. Wij richten ons op beide aspecten van deze weegschaal. De ene kant weegt niet zwaarder dan de andere. Sterker nog, wanneer je beide kanten niet realistisch benaderd dan is het wezenlijke effect minimaal en is "maatschappelijk verantwoord ondernemen" niet meer dan een marketingterm. Je kunt wel zonnepanelen op het dak van je bedrijf leggen, maar wanneer je vervolgens in China enorme hoeveelheden aan goedkope voorraad laat (over-produceren) dan sla je de plank volledig mis. Doordat onze kunstwerken in Nederland worden gemaakt werken we automatisch mee aan goede arbeidsomstandigheden, één van de "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO -Nederland" pijlers. Wanneer je een product met een Made-in-China-label bij een woonwarenhuis koopt dan is dat nog maar de vraag.

Met ons huidige beleid willen we een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige planeet en een gezond klimaat. Dit doen wij middels onderstaande speerpunten;

  • Geen overproductie
  • We maken enkel gebruik van duurzame kwaliteitsmaterialen met een lange levensduur
  • Verpakkingen van (zo veel mogelijk) gerecyclede materialen
  • Onze spullen worden speciaal voor jou gemaakt. Jij kiest het ontwerp, het materiaal en de afmetingen. Hierdoor sluit het product perfect aan bij de rest van jouw interieur. Hierdoor hoeft het niet snel vervangen te worden.

Bijdragen aan een circulaire kringloop economie met een duurzame collectie

De muurdecoraties van Kontoer design kunnen, bij normaal gebruik, een leven lang mee. Sterker nog, waarschijnlijk kun je jouw decorstuk nog doorgeven aan de volgende generaties. Maar, mocht je op termijn tóch wat anders aan de muur willen hangen, dan zijn de meeste materialen goed recyclebaar. Bij de materiaalomschrijvingen lees je hier meer over. Dit is beter voor het klimaat, milieu en de planeet.

Klimaatneutraal verzenden met duurzaam ingericht transport

Jouw bestelling wordt in de meeste gevallen klimaatneutraal verzonden. Onze spullen worden door drie vervoersbedrijven bezorgd, namelijk; DHL, PostNL en een Nederlandse koeriersdienst. De grote pakketten worden verzonden met deze koeriersdienst. De koerier maakt gebruik van een slim en innovatief trackingsysteem waardoor je vrij nauwkeurig weet wanneer de koerier bij je langs komt. Hierdoor kunnen de meeste bestellingen de eerste keer direct afgeleverd worden en hoeft de bus niet twee keer te rijden. Zo houden we ook de bezorging maatschappelijk verantwoord.