Kunst in de openbare ruimte transformeert steden en gebouwen tot levendige en inspirerende plekken. Deze kunstwerken nodigen ons uit tot een unieke beleving. Kunst kalmeert, inspireert en activeert het creatieve vermogen van de bezoeker en werknemer.
Kunst in de openbare ruimte verrijkt onze alledaagse omgeving en sfeer op onze gedeelde leefruimte. Op deze pagina lees je alles over de invloed van kunst in de openbare ruimte en de impact ervan op de samenleving. Ook komen de juridische aspecten aan bod.

Kunst voor binnen en buiten

We gaan graag met je in gesprek over de toepassing en de formaten. Bij Kontoer stemmen we de wandkunst af op al jouw wensen, omstandigheden en situatie. We maken op verzoek spandoeken voor tijdelijke evenementen tot permanente akoestische wandkleden en wand-vullende kunsten voor in een lange hal. Je mag gebruikmaken van onze eigen ontwerpen, maar je mag ook zelf een design of tekst aanleveren. We kunnen (tegen een aantrekkelijk uurtarief) zelfs een kunstwerk speciaal voor je maken. Één van onze digitale kunstenaars maakt dan een ontwerp speciaal voor jouw project.

Mocht je interesse hebben in onze diensten of producten dan kun je contact opnemen mail of telefoon.

Portfolio

Instanties en bedrijven die wij recent hebben mogen voorzien van kunst zijn oa;

Akoestische oplossing voor een zalencentrum

In 2022 hebben we een groot zalencentrum geholpen die een probleem had met de akoestiek in één van de zalen. Wij hebben zeven grote wandkleden van 700 x 250 centimeter en drie akoestische panelen van 200 x 100 mogen leveren waarna de akoestiek onder controle was.

Wachtruimte van een advocatenkantoor

Een ander project was het aankleden van de wachtruimte van een advocatenkantoor. Dit advocatenkantoor was recent opgeleverd (nieuwbouw) en kon wel wat aankleding gebruiken. We mochten de wachtruimte, maar ook enkele kantoren voorzien van mooie kunstwerken

Kantine van een energieleverancier

Een kantine van een energieleverancier was na de renovatie toe aan decoratie. We zijn toen benaderd of wij in overleg met de stoffeerder de wanddecoratie wilden afstemmen. Wij hebben toen achttien kunststukken geleverd in hetzelfde formaat zodat de kunstwerken geroteerd konden worden.

Relatiegeschenken voor een sportbond

In 2021 zijn we voor het eerst benaderd door een grote, bekende sportbond. Deze wilde relatiegeschenken door ons laten maken. In 2022 hebben ze ons weer benaderd, maar dit keer voor de aankleding van een lange, gerenoveerde gang. Wij mochten enkele bestaande ontwerpen leveren, maar er waren ook enkele verzoeken om sponsoren in de picture te zetten. We hebben in nauw overleg enkele sporters mogen portretteren waarbij de sponsorlogo's duidelijk zichtbaar waren in het kunstwerk.

Wandelgangen van een hotel

Na de renovatie van een hotel waren de wandelgangen van het hotel aan decoratie toe. De oude decoraties waren gedateerd en pasten niet meer bij de vernieuwde stijl. Wij hebben enkele bestaande ontwerpen mogen leveren in afwijkende formaten en hebben ook een indrukwekkend werk gemaakt welke helemaal in de stijl van het nieuwe hotel paste.

Wat is een openbare ruimte eigenlijk?

Een publieke ruimte verwijst doorgaans naar gebieden die open en toegankelijk zijn voor het publiek, waar mensen vrij kunnen bewegen. Denk bijvoorbeeld aan pleinen, tunnels, wegen en parken.

Enkele concrete voorbeelden van openbare binnenruimtes;

  • Overdekte indoor speeltuinen
  • Gemeentehuizen en overheidsgebouwen
  • Openbare scholen en universiteiten
  • Ieder ander gebouw waar je vrij kunt bewegen

Kunst in de toegankelijke ruimtes in de praktijk

In de praktijk worden kunstwerken in toegankelijke ruimtes vaak gekenmerkt door thema's die passen bij actuele onderwerpen, zoals innovatie, educatie of cultuur. Een recent voorbeeld is de bijzondere collectie van Kontoer Design, die zich richt op levenslessen. Deze kunstwerken portretteren individuen en dragen bij aan kansen voor groei en ontwikkeling.

Het plaatsen van kunst in openbare ruimten kan ook onderdeel zijn van programmabeleid om creativiteit en culturele expressie in de samenleving te bevorderen. Dit brengt kunst dichter bij mensen en draagt bij aan een levendige en inspirerende publieke sfeer.

Hoe zit de regelgeving in elkaar?

De regels voor kunsten in de openbare leefomgeving variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de lokale wetgeving. Het is belangrijk dat kunstwerken en decoraties geen gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld geen obstakels mogen creëren die het verkeer belemmeren of brandgevaar veroorzaken. De juridische aspecten verschillen per gemeente, waarbij de ene gemeente mogelijk strengere normen hanteert dan de andere. Als het gaat om wandkunst in openbare ruimten, is het belangrijk om de specifieke voorschriften en regels van de lokale overheid te raadplegen om ervoor te zorgen dat kunstwerken op een veilige en wettelijke manier worden geplaatst. Een lokale autoriteit kan namelijk afwijkende bepalingen hanteren ten opzichte van de landelijke richtlijnen.

Veel gestelde vragen over kunst in openbare ruimtes

Is een winkel een "openbare ruimte"?

Nee, een winkel is meestal geen "openbare ruimte." Een winkel is doorgaans een privébedrijf dat eigendom is van particulieren of bedrijven en wordt beheerd voor commerciële doeleinden. Echter kan er soms door lokale autoriteiten anders bepaald zijn.

Welke kunstwerken en materialen kan ik in een openbare ruimte ophangen?

Het materiaal van het kunstwerk moet brandvertragende eigenschappen hebben. Hierdoor zijn onze wandkleden en canvassen juridisch niet geschikt om in een openbare ruimte te worden opgehangen. De materialen die wel geschikt zijn voor publieke ruimtes zijn;

  • Muurcirkels
  • Dibond
  • Geborsteld aluminium

Deze materialen zijn direct te bestellen in de online editor, maar we kunnen vele andere materialen bedrukken en afwijkende formaten maken. We gaan graag met u in gesprek betreffende de mogelijkheden.

Wordt er streng gecontroleerd op de niet-brandvertragende materialen in publieke domein?

Nee, de controle is niet groot, maar kan wel degelijk plaatsvinden. Het probleem is echter groter wanneer zich een incident voordoet en uit onderzoek blijkt dat een instantie zich niet aan de regels heeft gehouden.

Het waarborgen van veiligheid in de publieke ruimtes is van groot belang

Het waarborgen van brandveiligheid in publieke ruimten is van groot belang om het risico op brand en de gevolgen ervan te minimaliseren. Regelmatige inspecties en strikte naleving van brandveiligheidsvoorschriften zijn essentieel om de veiligheid van het publiek te waarborgen.

Denk hierbij ook aan andere veiligheidsaspecten zoals scherpe randen en valgevaar. Een kunstwerk kan scherpe randen of puntige hoeken hebben. Ook kan het van de muur vallen wanneer iemand er tegenaan stoot of wanneer het ondeugdelijk opgehangen is. Houd hier rekening mee. Schakel altijd een vakman in wanneer je twijfelt of contacteer ons voor hulp.

Kunst in de Openbare Ruimte inspireert

Kunst in de openbare ruimte gaat verder dan enkel esthetiek; het omvat inspiratie, kunstenaarschap en de creatie van unieke objecten. Beeldende kunst inspireert en maakt creatief, waar kunstenaars hun visie tot leven brengen en het creatieve vuur in de samenleving aanwakkeren. Deze kunstenaars dragen bij aan de verrijking van onze alledaagse omgeving door het creëren van objecten die de publieke ruimte transformeren tot een canvas voor culturele expressie.

Ontdek de veelzijdigheid van kunst in de openbare ruimte en de impact ervan op onze samenleving. Leer meer over de kunstenaar achter deze objecten en hoe hun creaties de openbare leefomgeving veranderen, terwijl ze mensen uitnodigen om anders naar de wereld om hen heen te kijken. Kunst in de openbare ruimte is niet slechts een decoratie, maar een bron van inspiratie en creativiteit, gebracht door gepassioneerde kunstenaars.