Bij Kontoer design stel je jouw eigen Japanse kunst, zoals Japanse schilderijen en prenten zelf samen! Jij kiest het Japanse design, het materiaal en het formaat. Per ontwerp heb je meer dan 270 keuzeopties om het Japanse kunstwerk, volledig naar jouw persoonlijke wensen samen te stellen. Hierdoor is jouw wanddecoratie nooit te klein, te groot of van het verkeerde materiaal gemaakt.

Van Japanse kraanvogels tot karpers en natuur, je vindt hier de mooiste prenten en schilderijen uit Japan. Geniet van de historische cultuur en de diepe spirituele betekenissen die Japanners gaven aan alles wat leefde.

In tegenstelling tot westerse kunstwerken, werkten Japanse meesters veel met inkt. Veel “schilderijen” worden dan ook inktschilderingen genoemd. Doordat er in Japan met andere kleurstoffen en technieken werd gewerkt dan hier, heeft Japanse kunst een hele andere uitstraling dan we traditioneel gewend zijn. Vooral nu het Japandi interieur helemaal hip is, zie je dat kunstwerken van Japanse meesters enorm in opkomst zijn.

Wil je alles weten over Japanse kunst? Je leest er op deze pagina alles over!  

Oude Japanse schilderijen

Japan kent een hele lange kunstgeschiedenis. De oudste werken zijn tot wel 9.000 jaar oud. Dit waren echter geen schilderwerken, maar gedecoreerde potten, beeldjes en kleifiguren.

De eerste Japanse schilderkunst wordt gedateerd rond het jaar 645. Deze schilderwerken bestaan uit religieuze afbeeldingen met eenvoudige kleurstellingen. Het is pas in de 17e eeuw dat “Japanse kunst” een duidelijke definitie kreeg. De kunstwerken waren vaak nog wel religieus van aard, maar er werden typisch Japanse technieken gebruikt zoals: Kalligrafie, houtsnedes (Ukiyo-e) en Japanse tekenkunst.

Doordat Japan uit 6852 eilanden bestaat, is het lang geïsoleerd geweest. Hierdoor kenden Japanners een sterke eigen cultuur. Kunstinvloeden kwamen eigenlijk alleen uit China en in een later stadium uit het westen.

Japanse kunst als wanddecoratie

Maatwerk schilderij

Stel je eigen Japanse wanddecoratie samen!

Bij Kontoer design stel je jouw eigen Japanse wanddecoratie samen. Jij hebt de volledige regie over hoe jouw Japanse kunst er uit komt te zien!

Kies eerst één van de Japanse prenten van jouw favoriete Japanse kunstenaar en maak vervolgens een keuze uit onze materialen voor je Japanse schilderij. Kies ook het formaat en ophangsysteem dat bij jou past en tover op deze manier een Japans kunstwerk om naar een uniek schilderij.

Je hebt per ontwerp meer dan 270 keuzeopties. Hierdoor kun je Japanse kunst kopen dat perfect aansluit bij de rest van je interieur.

De meest bekende Japanse kunstwerken

Het bekendste Japanse kunstwerk is zonder twijfel De grote golf van Kanagawa. Het is het bekendste werk van de “Zesendertig gezichten op de berg Fuji”. Deze reeks is gemaakt door de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai rond 1830. Op alle werken word de berg Fuji vanuit een andere hoek getoond. Japanse kunst zoals deze bevatten altijd vele geheimzinnigheden, zo ook in dit bijzondere werk. Wanneer je deze kunst aan de muur hebt hangen en de afbeelding goed bestudeert, zie je de berg Fuji ook in de golven terug en is er in de golven een monster met grote klauwen te zien.

Helaas is de originele tekening inmiddels helemaal verkleurd, of zelfs verbleekt. De tekening is natuurlijk ook al bijna 200 jaar oud. De boten waren oorspronkelijk bruin, maar zijn nu bijna wit, de lucht was wit met een oranje/roze gloed, nu bruin. Wij hebben de afbeelding minutieus onderzocht en hebben het kleurenniveau terug weten te brengen naar toen het net gemaakt was. Uiteraard met respect voor het origineel. De “restauratie” heeft iets meer dan 140 manuren in beslag genomen. Iedere waterdruppel moest namelijk met de hand gekleurd worden, maar het resultaat mag er zijn.

mythologische betekenis

Kraanvogels, karpers, natuur en cultuur

De oude Japanners stonden in nauw contact met de natuur en gaven aan vele objecten een mythologische betekenis. Deze verwantschap komt voort uit het oude Japanse geloof, het Shintoïsme. De essentie van dit geloof is eigenlijk dat er in alles wat leeft, een god zit. In iedere plant, in ieder dier, zelfs in minder levende objecten zoals een steen. Dat levert duizenden goden op. Wanneer je overtuigd bent dat overal een god in zit, dan zul je de wereld met veel meer respect behandelen. Zoals onze cultuur op christelijke waardes is gebouwd, zo is het Shintoïsme de basis voor de Japanse cultuur.

In de Japanse cultuur steken er enkele symbolen met kop en schouders boven de rest uit, dit zijn de Japanse kraanvogels en de Koi karpers. Een jurk met daarop Japanse kraanvogels zou voor een lang leven vol geluk en vruchtbaarheid zorgen.

Japanse kunst kent veel dieren als kraanvogels, karpers en andere mythische wezens

lichaam-kunst

Hoewel tatoeages, ook wel lichaam-kunst, in het moderne Japan niet meer geoorloofd zijn, wordt er in Japan al duizenden jaren getatoeëerd. Een tatoeage van een Karper zou zorgen voor kracht, doorzettingsvermogen, kennis, wijsheid en moed.

Japanse kunst in Nederland

Ook in Nederland heeft de Japanse kunststroming zijn invloed gehad. Eén van de bekendste Nederlandse kunstschilders, Vincent van Gogh, haalde zijn inspiratie uit Japan. Sterker nog; In het tweede deel van zijn professionele schilderscarrière was de Japanse prentkunst zijn grootste inspiratiebron.

Vincent had een enorme verzameling Aziatische kunstwerken. Je ziet zijn stijl dan ook steeds meer veranderen richting Japanse kunst. Het meest treffende voorbeeld hiervan is het Amandelbloesem die hij schilderde voor zijn broer.

Halverwege de 19e eeuw kwam Van Gogh voor het eerst in aanraking met Oosterse kunsten, hij kocht toen enkele houtsnedes in Antwerpen. In het zuiden van Europa vierde het Japanisme namelijk al langer hoogtij, vooral in Frankrijk was Japanse kunst mateloos populair.

Toen Vincent bij zijn broer introk (deze woonde in Parijs), breide zijn verzameling van Japanse prenten flink uit. Hij beschouwde deze Japanse kunst als artistieke voorbeelden en schatte deze kunst minimaal zo hoog in als schilderwerken van Hollandse grootmeesters.

Bijpassende woonstijl

Japandi interieur

De Japandi woonstijl is eigenlijk niet afkomstig uit Japan. Sterker nog; deze interieurstijl is afkomstig uit Denemarken. Een Japandi interieur is feitelijk een minimalistische Scandinavische woonstijl, gecombineerd met details uit Japanse interieurs.

Dit kan zich uiten als Japanse kunst, natuurlijke ogende materialen en donkere kleuren zoals bruin en het gebruik van veel contrast. Bijvoorbeeld een licht schilderij tegen een donkere wand of een bruin meubel op een lichtgekleurde vloer.

De sleutelwoorden van een Japandi interieur zijn: rust, ruimte, contrast, sereniteit en oog voor detail. Door het ontbreken van een overvloed aan visuele prikkels kan de aandacht veel meer gefocust worden op bijvoorbeeld kunst of andere decoratie.

Het omstijlen naar een esthetische Japanse look is eigenlijk heel eenvoudig; begin met opruimen. Doe overbodige spullen zoals prullaria de deur uit en begin bij een minimalistische woonstijl met neutrale kleuren. Wanneer je een meubelstuk gaat vervangen, kies dan bij aanschaf voor natuurlijke materialen en contrasterende kleuren.

On-site kan deze pagina ook gevonden worden onder: kunstvorm ukiyo e, japandi kunst, Japanse prenten, Japanse kunstenaars, prenten, grote bekende kunstenaars, afbeeldingen, utagawa, utamaro, hiroshige, tekeningen, art.