Natuurlijk heb je wel eens gehoord van Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn, maar ken je hun bekendste schilderijen ook? Op deze pagina lees je alles over beroemde schilderijen van bekende kunstenaars uit alle periodes en kunststijlen.

Bekende schilderijen kopen

Reproductie in jouw woonkamer

Stel je eigen bekende schilderij samen!

Gelukkig zijn veel bekende schilderijen tegenwoordig in diverse museums te bezichtigen. Maar mocht je dagelijks van één van de meest beroemde schilderijen ter wereld willen genieten kun je deze ook aan je eigen muur hangen door zelf een reproductie samen te stellen.

Bij Kontoer design kun je reproducties van schilderstukken en bekende kunstwerken van beroemde schilders en kunstenaars laten maken. Het kunstwerk van een oude meester kun je helemaal zelf samenstellen. Jij kiest het meesterwerk, het formaat, het materiaal en het ophangsysteem van de wanddecoratie. Voor alle bekende schilderijen zijn maar liefst 300 keuzeopties beschikbaar!

Inspirerende kunst van oude meesters

Kunst wordt al tienduizenden jaren door de mens gemaakt. Denk aan grotschilderingen uit de prehistorie tot aan de moderne kunstwerken die nu in verschillende musea te bezichtigen zijn.

Kunst inspireert en vertelt meestal een verhaal. In de eerste schilderwerken waren de afbeeldingen vaak religieus van aard, later werden dit vaak portretten van personen die zich belangrijk vonden en pas vanaf de Gouden eeuw werden er ook taferelen geschilderd, waar Het Melkmeisje een goed voorbeeld van is. De oude meester Johannes Vermeer was een meester in het weergeven van alledaagse bezigheden in een realistisch schilderij. De beroemde kunstwerken van deze kunstschilder hebben dan ook een prachtige positie verworven in het lijstje van "beroemdste schilderijen ter wereld".

Het melkmeisje - Close up van het bekende Rijksmuseum schilderij van de melkmeid van de schilder Johannes Vermeer

Top 10

Beroemdste schilderijen

De vijf meest bekende museum schilderijen

De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci

De Mona Lisa is één van de meest beroemde portretschilderijen ooit. Da Vinci maakte het portret in 1503. Opvallend is dat de afgebeelde dame geen wenkbrauwen en wimpers heeft. Waarschijnlijk is de vrouw die Da Vinci schilderde de vrouw van een (destijds) bekende zakenman, Lisa Gherardini.

Het portret heeft helaas flinke vochtschade welke het heeft opgelopen tijdens de verschillende diefstallen. Desondanks trekt het beroemde schilderij nog iedere dag ca. 20.000 bezoekers naar het Musee du Louvre in Parijs.

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht is wellicht het meest bekende werk bij het Nederlandse publiek. Het schilderij is groot in formaat en gekend bij kunstliefhebbers over de hele wereld. Samen met de Mona Lisa is dit het meest waardevolle schilderij ter wereld. De stukken zijn van onschatbare waarde, letterlijk. De geschatte waarde van deze bekende schilderijen varieert tussen de vijfhonderd miljoen tot wel één miljard dollar.

De huidige afmetingen van De Nachtwacht zijn 363 x 437 cm, maar oorspronkelijk was het werk veel groter. Om het schuttersstuk, met Willem van Ruytenburch en Frans Banning Cocq in de hoofdrol, door een deur te kunnen krijgen moesten er delen van De Nachtwacht afgesneden worden. Tegenwoordig kunnen we ons dat niet meer voorstellen, maar destijds was het kunstwerk van Rembrandt gewoon een schilderij.

De Nachtwacht is te bezichtigen in het Rijksmuseum te Amsterdam.

De sterrennacht van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh maakte de Sterrennacht vanuit een psychiatrische inrichting in Arles, Frankrijk.

“Waarom", schreef Vincent aan zijn broer, "vraag ik me af, zouden de stralende stippen (de elf sterren) in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk?"

Korte tijd na het maken van het bekende schilderstuk heeft Vincent zichzelf van het leven beroofd. Het geestelijke leed en de emotionele kwelling die daarmee gepaard gingen werden Van Gogh te veel. Door de briefwisseling over het kunstwerk met zijn broer Theo wordt dit werk gezien als het aangrijpendste schilderij uit zijn oeuvre. Van Gogh had in zijn laatste dagen een sterke hang naar religie, de golvende bewegingen boven een kleine stad zouden voor de oerkracht of God staan en de elf gele sterren zouden verwijzen naar het Bijbelse verhaal van Jozef.

De Sterrennacht is wereldwijd het bekendste schilderij van de Nederlandse kunstschilder. Cru is dat Vincent bij leven, geen legendarische reputatie bij het grote publiek had. De man was arm en zijn kunst werd destijds niet begrepen. Het succes van een schilderij ligt dus niet alleen bij het ontwerp zelf, maar ook aan de tijdsgeest.

Het kunstwerk is te bezichtigen in het Museum of modern art in New York.

Het meisje met de parel van Johannes Vermeer

Het meest bekende werk van Johannes Vermeer;
het Meisje met de parel.

Er gaan verschillende theorieën rond, maar het meisje heeft waarschijnlijk nooit bestaan en is een tronie. Een tronie is een fictief model. De meester schilderde het denkbeeldige portret waarschijnlijk naar zijn ideaalbeeld van een jonge vrouw, een sensuele uitstraling en gezichtsuitdrukking, extra rood aangezette lippen, half open mond en onbevangen blik, compleet afgestijld met extreem grote druppeloorbel.

Het meisje met de parel is een van de bekendste schilderijen ter wereld en is te bezichtigen in het Mauritshuis in Den Haag.

Het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci

Het laatste avondmaal is geen schilderij zoals wij dat tegenwoordig kennen. Het kan dan ook onmogelijk geveild of verkocht worden zonder het gebouw te moeten kopen want het is een muurschildering. De waarde van het schilderstuk is hierdoor onmogelijk te schatten. Het laatste avondmaal is gemaakt in opdracht van de monniken van het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan.

Het is één van de grootste beroemde schilderijen ter wereld en kent enorme afmetingen; de fresco is maar liefst 460 x 880 cm groot.

Om 'de Nachtwacht' door een deur te kunnen krijgen moesten er delen van De Nachtwacht afgesneden worden.

De geboorte van Venus van Sandro Botticelli

Een ander kunstwerk uit het lijstje met de beroemdste schilderijen is "De geboorte van Venus" door de Italiaanse schilder Sandro Botticelli. Het schilderwerk is gemaakt met tempera op doek en is ca. 172 x 279 cm.

De beeltenis toont de godin Venus die oprijst uit de zee als volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie. De titel van het schilderij is echter niet helemaal in overeenkomst met de gebeurtenis die erop staat afgebeeld, aangezien Venus volgens de legende uit het zeeschuim zou zijn geboren.

Het befaamde kunstwerk hangt in de Uffizi-galerij in de Italiaanse stad Florence en wordt gezien als een van de mooiste schilderijen ter wereld en het bekendste schilderij van Sandro Botticelli.

De grote golf van Kanagawa van Katsushika Hokusai

Deze print van een houtsnede is gemaakt door de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. Hokusai maakte meerdere drukken van deze Grote golf waardoor het kunstwerk in meerdere musea te bezichtigen is. Het Rijksmuseum heeft onder andere een originele kunstdruk.

De grote golf van Kanagawa maakt onderdeel uit van de zesendertig gezichten op de berg Fuji. Op alle houtsnedes is de berg dus het leidende onderwerp. Deze grote golf is echter het meest bekend. Het vergezicht toont een typisch Japans landschap waarbij de ondergaande zon net achter de vulkaan verdwenen is. Helaas zijn alle prenten heel erg verkleurd doordat Hokusai hoofdzakelijk met organische kleurstoffen werkte, alleen de kleur blauw was niet organisch van aard waardoor deze nog wel goed te zien is.

Deze bekende kunst is onder andere te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Amandelbloesem van Vincent van Gogh

Een ander beroemd kunstwerk wat Vincent van Gogh schilderde is het Amandelbloesem. Vincent liet zich bij het maken van dit schilderij inspireren door de Japanse prentkunst.

Vincent van Gogh schilderde de Amandelbloesem voor zijn broer Theo als kraam cadeau. Theo en zijn vrouw Jo hadden een zoon gekregen die óók de naam Vincent zou gaan dragen, Vincent Willem van Gogh. De afbeelding toont enkele bloeiende takken wat volgens Vincent symbool staat voor nieuw leven.

Deze Vincent Willem van Gogh zou later het Van Gogh museum te Amsterdam oprichten. Het Amandelbloesem schilderij is altijd het meest dierbare kunstwerk van de Van Gogh familie gebleven.

Het Amandelbloesem schilderij is in het
Van Gogh museum te zien.

De kus van Gustav Klimt

Gustav Klimt is bij het grote publiek misschien een minder bekende artiest, maar zijn geschilderde werk "De kus" is dat zeker niet. Deze afbeelding zie je tegenwoordig over terug, tot paraplu's en kleding aan toe. "De kus" word gezien als het belangrijkste schilderij uit de moderne kunstgeschiedenis. Kunstcritici stellen zelfs dat er zonder dit schilderij helemaal geen moderne kunst zou zijn geweest.

De kus van Gustav Klimt hoort wat ons betreft dan ook zeker in het illustere rijtje van beroemdste schilderijen ter wereld thuis. De kunstenaar was een roemrijk en berucht persoon, hij was vaak omringt door veel naakte vrouwen tijdens het schilderen en heeft veel van zijn modellen bezwangerd.

De Kus behoort tot de permanente collectie van het Belvedere museum in Wenen.

Stilleven met bloemen in een glazen vaas door Jan Davidsz de Heem

Een ander beroemd schilderij is het Stilleven van de Nederlandse kunstschilder, Jan Davidsz de Heem. De Heem maakte deze én andere schilderijen waarbij de vele bloemen tot een prachtige boeket werden samengesteld.

De details in het beroemde schilderij zijn werkelijk verbluffend. Wanneer je goed kijkt, zie je vele insecten zoals spinnen en kevers over de bloemen heen kruipen. Deze details, de lichtval, de kleurschakelingen en de weerspiegeling in de vaas hebben hem tot een ongeëvenaard bloemstillevenschilder heeft maakt.

Jan Davidsz heeft verschillende versies van zijn bloemstillevens gemaakt waarvan dit de meest bekende schildering is. Jan Davidsz de Heem was een erkend meester en een invloedrijk en gerenommeerd schilder in zijn tijd.

Conclusie: Het meest beroemde schilderij

Zoals je ziet is het beroemdste schilderij niet perse het grootste, het mooiste of het knapst geschilderd. De Mona Lisa is in alle eerlijkheid een matig portret van een gemiddeld mooie vrouw.

De populariteit van een schilderwerk wordt vaak bepaalt door de zeldzaamheid en het verhaal erachter. Dit schilderij is meermaals gestolen geweest. Deze gebeurtenis maakte veel los. De verwachting was dat het nooit terug zou keren in een museum. De diefstallen zorgden voor zoveel reuring omtrent het meesterwerk dat het bekend werd over de hele wereld. Overal was het schilderij in het nieuws en de kranten stonden er vol mee.

Daarnaast was de kunstroof een groot mysterie. Eigenlijk hebben de diefstallen er direct voor gezorgd dat het schilderij de populariteit, bekendheid en waarde kent die het tegenwoordig heeft.

Liever een ander museum schilderij?

Hoewel deze top 10 het meest populair is, kan een ander museum schilderij wel veel beter bij jouw interieur passen.

Stel hier een museum schilderij naar keuze samen

Footnote over bekende schilderijen

Wat opvalt is dat veel van de bekende kunst gemaakt is door Nederlandse kunstschilders.

Natuurlijk had je ook in andere landen enorme grootheden zoals Leonardo da Vinci en Pablo Picasso, maar de Hollandse oude meesters hebben met: Jan Davidsz. de Heem, Vincent van Gogh, Johannes Vermeer, Carel Fabritius, Frans Hals, Jan Steen en Rembrandt van Rijn en Piet Mondriaan een enorme stempel op de kunstgeschiedenis gedrukt.

De meest beroemde schilderijen zijn tegenwoordig, gelukkig in verschillende musea te bewonderen, sommige stukken zijn echter in particulier bezit.

Andere beroemdste schilderijen en schilders die een vermelding verdienen zijn: Pablo Picasso, Claude Monet, Michelangelo Buonarroti, Edvard Munch (de maker van de Schreeuw) is onderdeel van een viertal schilderijen van de Noorse kunstschilder, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí mogen tot de categorie "bekende schilderijen" worden gerekend.

Michelangelo maakte de schilderingen in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad (Michelangelo werkte deze fresco als één van de laatste plafondschilderingen in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad en is één van de laatste werken die hij heeft geschilderd) en tevens het schilderij maakte naar het boek Genesis waarin God leven blaast in Adam, Claude Monet schilderde bijvoorbeeld de Waterlelies als onderdeel van 250 olieverfschilderijen. Één van de beroemdste schilderijen van Pablo Picasso is het abstracte Guernica. Dit is een symbolische prent wat het bombardement op Guernica moet voorstellen, dat ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog werd uitgevoerd.

Deze beeldende kunsten staan dan wellicht niet in onze persoonlijke top 10 beroemdste schilderijen, maar zijn van cruciaal belang geweest van hoe wij tegenwoordig tegen schilderijen aankijken.

Bij Kontoer design hebben we gekozen om alleen de absolute topstukken van deze befaamde schilderijen in de kunstcollectie op te nemen. Je zult dus niet alle werken van de beroemde kunstenaars die wij op deze pagina noemen tegenkomen in de digitale galerie.

Deze pagina kan on-site ook gevonden worden onder: meest beroemde schilderijen – sixtijnse kapel – Spaanse schilder – Meisje met de parel – Claude Monet – bekend schilderij - Kröller Müller museum - artistieke carrière - sterrennacht - zelfportret - bekende schilderijen