Als jij op dit blog bent uitgekomen, ben je vast opzoek naar mooie wanddecoratie voor boven de bank. Het klinkt zo eenvoudig "een mooi schilderij aan die kale muur boven de bank hangen" maar dat valt nog flink tegen.

Zo heb je rekening te houden met de kleuren van het decorstuk, het formaat, de ophanghoogte en de stijl van jouw woonkamer. Allemaal aspecten die essentieel zijn voor de perfecte uitstraling.

Met deze pagina hopen we je een beetje op weg te helpen. Om het nóg makkelijker voor je te maken hebben we de mooiste wanddecoraties voor je op een rijtje gezet. 

De grote golf van Kanagawa op plexiglas

Op nummer vijf van de mooiste schilderijen voor boven de bank staat De grote golf van Kanagawa op plexiglas. Het is een prachtige, maar neutrale wanddecoratie die eigenlijk goed in iedere woonkamer staat. Er zitten weinig verschillende kleuren in het kunstwerk waardoor het rustig oogt. Sterker nog, De grote golf heeft eigenlijk maar vier kleuren: Donker blauw, licht blauw, wit en bruin.

Het Japanse meesterwerk is gemaakt door Katsushika Hokusai. De originele prentkunst is zwaar beschadigd door de tand des tijds. De Kontoer designstudio heeft het prachtige ontwerp nieuw leven ingeblazen door het digitaal te restaureren. Door de neutrale kleuren, de brede verhouding en gewoon omdat het een heel mooi design is verdient deze Golf een plekje in de top 5.

Let wel op, plexiglas is net een spiegel. Houd hierdoor rekening met lichtval.

Stoer decorstuk van de Lion Couple

Een absolute blikvanger voor in een stoere of industriele inrichting. Het vrouwtje kruipt stevig tegen haar grote en sterke beschermer aan. Dit ontwerp is gemaakt in de Kontoer designstudio en betreft één van onze populairste werken. Dit kunstwerk is een mooi voorbeeld van een stoer design met een neutrale kleurstelling, namelijk zwart wit waardoor het eigenlijk nooit zal misstaan boven welke bank en in welke woonkamer dan ook. Het ontwerp is stoer, tijdloos en helemaal hip!

Canvaskunst van een Schotse hooglander

Dit is Colin.

Colin is een stoere Schotse hooglander stier die op de heidevlaktes van Bakkeveen (Friesland) graast. Wij hebben Colin zelf op de foto gezet, volledig nageschilderd en vervolgens gedigitaliseerd. Hierdoor kunnen we de Schotse hooglander op ieder materiaal en op elke afmeting reproduceren. Op deze afbeelding wordt Colin getoond op een canvas met baklijst.

Schotse hooglanders zijn populaire dieren om als decoratie boven de sofa te hangen, hun vaak knullige voorkomen zorgt voor een speels effect en toont een glimlach op het gezicht van iedere bezoeker. Hierdoor staat Colin op het podium met een 3e plek in de "leuke wanddecoratie boven de bank" top 5.

Een warme maar moderne look met een Wandkleed van Gustav Klimt

Met een wandkleed boven de bank haal je warmte, gezelligheid en een enorme blikbanger in huis.

Één van onze persoonlijke favorieten is de Kus van Gustav Klimt. Klimt was een meester in het combineren van verschillende kunststijlen,. Hiermee was hij de grondlegger van de moderne kunst zoals we die tegenwoordig kennen. Doordat er ook in dit meesterwerk meerdere kunststromingen zijn verwerkt, past het in meerdere woonstijlen. Van een modern interieur tot een chique inrichting.

Mocht je het ontwerp nou helemaal fantastisch vinden, maar liever voor een ander materiaal willen gaan; dat kan! Bij Kontoerdesign.nl stel je jouw wanddecoratie namelijk helemaal zelf samen. Jij kiest het ontwerp, het materiaal, maar ook het formaat en het ophangsysteem. Je hebt meer dan 270 verschillende opties om jouw muurdecoratie samen te stellen. Hierdoor weet je zeker dat jouw kunstwerk perfect aansluit bij jouw interieur en altijd goed past bij het formaat van jouw muur. Onze wandkleden gaan tot wel 260 x 210 cm groot, hierdoor heb je in één klap een hele muur gedecoreerd.

En dan de nummer één; De amandelbloesem bij herfst op dibond

De absolutie nummer één wanddecoratie voor boven de bank is het schitterende Amandelbloesem bij herfst op aluminium dibond. Het galeriepaneel is zeer geschikt voor haarscherpe prints met een rustige uitstraling als dit.

Deze speciale editie van de Amandelbloesem is door de Kontoer designstudio gemaakt. Het is natuurlijk geinspireerd op het Amandelbloesem van Vincent van Gogh. De bloeiende bloemen brengen, ondanks de donkere kleuren in het schilderij, veel vrolijkheid en leven in de woonkamer.

Hoe kies ik de perfecte wanddecoratie boven mijn bank?

Dat is inderdaad niet eenvoudig.

Hieronder geef ik je enkele handvaten mee zodat je de juiste keuze kunt maken om die kale muur te decoreren..

De kleuren van de wanddecoratie

Het bepalen of de kleuren van de wanddecoratie bij de rest van jouw interieur past is eigenlijk best een complex klusje. Je kunt het natuurlijk op gevoel doen; jouw gevoel wijst je meestal wel in de goede richting. Je kunt het ook wetenschappelijker benaderen. Zo moeten de kleuren van de woonaccessoires niet vloeken met de kleur op de muur.

Tot zo ver is het nog niet zo moeilijk. Maar vanaf nu word het al wat lastiger. Ga opzoek naar harmonie. Harmonische kleuren zijn kleuren die het goed met elkaar kunnen vinden; ze horen bij dezelfde kleurenfamilie, bijvoorbeeld bruin en beige of blauw en paars. Harmonie in je kleurenpalet wordt door mensen als prettig ervaren.

Een andere strategie die je kunt hanteren is het opzoeken van contrasten. Contrasten zijn kleuren die precies tegenover elkaar staan in de kleurencirkel, bijvoorbeeld zwart en wit of rood en groen. Maar zoals je eerder hebt kunnen lezen, jouw gevoel vertelt je meestal welke kant je op moet combineren.

Het formaat van de muurdecoratie bepalen

Ook zo'n lastige zonder handvaten; het bepalen van het juiste formaat van jouw wanddecoratie. Gelukkig is er een vuistregel om de perfecte afmetingen van wanddecoraties te bepalen; de 70% regel. De 70% regel is een hele betrouwbare methode om de ideale breedte van de wanddecoratie te bepalen.

Meet de breedte van het meubelstuk, in dit geval de bank, op. Stel het meubel is 200 cm groot, dan pak je daar ca. 70% van, dus 140 cm. 70% wordt gezien als de mooiste meubel-wanddecoratie combinatie. Wat je absoluut niet moet doen is een schilderij ophangen die groter is dan het meubel eronder, dat is écht niet mooi.

De ophanghoogte van het decorstuk

De perfecte ophanghoogte van wanddecoratie is eigenlijk voor iedereen anders. Dat hangt namelijk van jouw eigen lengte af. Het midden van de wanddecoratie zou idealiter op ooghoogte aan de muur moeten hangen.

Ben je 180 cm lang, dan zitten jouw ogen op ongeveer 165 cm. Dit zou dan het midden van de decoratie moeten zijn. Maar wat nou als je een partner hebt die maar 160 cm groot is? Gelukkig zijn er nog twee methodes om de ophanghoogte te bepalen.

Je kunt de galeriemethode hanteren. Galeries hangen het center van het schilderij, het midden dus, altijd op 145 cm. Op deze hoogte is de wanddecoratie eigenlijk voor iedereen goed te zien. Maar het kan natuurlijk dat je een hele laag zitmeubel hebt uitgekozen. Dan is de ruimte tussen de bank en de muurdecoratie wel heel erg groot.

Wederom; ga van je gevoel uit. Bepaal wat je zelf mooi vindt en kies een middenweg.

Wat is jouw persoonlijke woonstijl?

Er bestaan veel verschillende woonstijlen. Van industrieel tot landelijk en van modern tot klassiek. Het is belangrijk dat je de wanddecoratie afstemt op de woonstijl en sfeer van de woning.

Nu zijn er wanddecoraties die vrij neutraal zijn en eigenlijk wel passen in iedere woning. Maar het is natuurlijk niet mooi dat je een stoere, schreeuwende leeuw in een chique inrichting hangt. Ook hier is balans, harmonie en gevoel de sleutel. In onze top vijf hierboven gaan we dieper in op deze materie. Voor meer wanddecoratie ideeën, tips en inspiratie kun je onze andere wanddecoratie blogs lezen.

Wil je de hele collectie wanddecoratie bekijken? Ga dan naar het menu voor meer leuke wanddecoratie.

13 december 2022

Geschreven door: Hendrik Jonkman

Delen