Een veelvoorkomende vraag; “hoe hoog hang je een schilderij nou eigenlijk op?” Dat is een makkelijke vraag, maar het antwoord daarop is afhankelijk van meerdere factoren zoals de grootte van jouw wanddecoratie, je lengte en het gekozen ophangsysteem. Kontoer Design geeft raad.

Schilderij ophangen volgens musea

Bij het bepalen van de geschikte hoogte kun je in eerste instantie het best uitgaan van de museummaatstaaf. Een museum hangt het hart (het midden) van het schilderij eigenlijk altijd op 145 centimeter vanaf de grond. 145 centimeter is voor de meeste mensen de ideale hoogte om het schilderij goed te kunnen bekijken.

Het kan natuurlijk zo zijn dat deze afstand erg mooi toont in een museum of galerie, maar dat dit bij jou thuis helemaal niet mooi uitkomt. Bovendien spelen er thuis vaak andere factoren een rol van betekenis zoals andere objecten of de hoogte van het plafond. Misschien hangt de wanddecoratie bij 145 centimeter wel achter een lamp, is de ruimte tot het meubel er onder veel te groot of ben je zelf niet van gemiddelde lengte.

Schilderij ophangen op basis van je eigen lengte

Hoe hoog je een schilderij op moet hangen is afhankelijk van jouw eigen lengte. Ben je zelf 2 meter groot? Dan is de maatstaaf die musea hanteren veel te laag voor jou. Meet in dat geval de afstand van de grond tot jouw ogen; dit is jouw persoonlijke ooghoogte. Jouw ooghoogte is dé perfecte hoogte voor jouw schilderij of andere wanddecoratie. Het hart van het schilderij (dit is het midden) moet op de gemeten ooghoogte komen te hangen.

Gevoel

Leuk allemaal deze tips, maar wat nou als het zowel op ooghoogte als op 145 centimeter nog steeds niet mooi staat? Ga op jouw eigen gevoel af. Jouw gevoel word beïnvloed door alle relevante factoren in jouw situatie. Dit kan lichtval op het schilderij zijn of iets anders, maar jouw gevoel wijst je vrijwel altijd in de juiste richting. De tips die je op deze pagina leest zijn enkel handvaten.

Het ophangen van een schilderij is een absolute tweemans- klus. De één houdt het schilderij vast en de ander bekijkt op afstand en vanuit verschillende posities of het kunstwerk goed én op de juiste hoogte hangt. Wissel elkaar ook af zodat ieders gevoel behartigd wordt.

Niet alleen de hoogte is belangrijk, er zijn meer factoren die ervoor zorgen dat een schilderij mooi toont. De afstand tot andere spullen in de kamer bijvoorbeeld. Houdt minimaal 30 centimeter afstand, maar het liefste meer, van andere objecten zoals een kast, klok of andere muur. Ook het formaat van de muurdecoratie speelt hierbij een rol, kleine schilderijen moet je nooit te hoog ophangen. Kleine schilderijen zijn bedoeld als decoratie van het object eronder, bijvoorbeeld een klein kastje.

Stappenplan om een schilderij op te hangen

Omdat het best lastig kan zijn om een schilderij op de juiste plek op te hangen, kun je ons stappenplan volgen. Uiteraard bepaal je eerst de plek waar je het schilderij wilt ophangen. Wanneer je deze pagina goed hebt gelezen en onderstaande stappen volgt kan er eigenlijk niets mis gaan.

Stap 1 - Bepaal de hoogte van het midden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de hoogte waarop het schilderij komt te hangen heel persoonlijk.

Zijn jij en je partner bijna even groot? Ga dan tussen de ooghoogte van jullie beiden in zitten zodat het vanuit verschillende posities prettig oogt. Zit er een groot verschil tussen jullie beiden? Ga dan voor de hoogte die voor jullie beiden mooi toont of kies voor de museummaatstaaf.

Plak een tapeje op de muur waar voor jou het perfecte midden zit.

Stap 2 - Schilderij ophang systeem

Kies welk schilderij ophang systeem je wilt gaan gebruiken. Je hebt de keuze uit ophangplaten of afstandhouders.

Stap 3 - Afstandhouders

Ga jij voor onze zwarte afstandhouders of rvs afstandhouders? Plaats dan jouw wanddecoratie precies op de muur, waar jij hem wilt hebben. Het midden heb je bij stap 1 al bepaald, dus je hoeft alleen nog de juiste plek in de breedte te vinden.

Perfecte plek gevonden? Controleer dan nu of je schilderij waterpas hangt en teken met een potlood de punten af, waar jouw afstandhouders moeten komen. Wij hebben de gaatjes in je schilderij al geboord, dus dat maakt het bepalen van de punten heel eenvoudig. Haal nu je schilderij weg en boor op de gemarkeerde punten gaatjes en plaats pluggen. Je kunt nu jouw afstandhouders en schilderij monteren aan de muur!

Stap 3 - Ophangplaten

Ga jij voor onze ophangplaten? Bepaal dan eerst hoe hoog de ophangplaat gemonteerd moet worden. De ophangplaten monteer je op een kwart vanaf de bovenkant van het schilderij. Is jouw schilderij bijvoorbeeld 40 centimeter in de hoogte? Dan weet je al dat het midden op 20 cm ligt. De ophangplaten komen op een kwart van die 40 cm, dus 10 cm hoger dan jouw midden.

Heb je jouw ophangplaten langer dan 24 uur geleden volgens de instructie aan jouw kunstwerk gemonteerd? Dan kun je nu een tapeje op de achterkant van jouw kunstwerk, boven de ophangplaten plakken. Teken hierop de punten af waar de muurhouders moeten komen en plak het tapeje waterpas op de muur. Je kunt nu heel eenvoudig gaatjes boren en je muurhouders monteren. Je wanddecoratie er in hangen en klaar ben je!

Vragen?

Als je nog vragen hebt over een schilderij aan de muur hangen; neem gerust contact met ons op. Dit mag natuurlijk ook wanneer je het schilderij niet bij ons gekocht hebt.

On-site kan deze informatieve pagina ook gevonden worden onder: Hoe hoog schilderij ophangen, schilderijen ophangen, mooi schilderij ophangen, hoe hoog schilderij, hoe schilderij op ooghoogte hangt, schilderijen op de juiste hoogte hangen, hoogte bepalen.

15 december 2022

Geschreven door: Hendrik Jonkman

Delen