Een wandtapijt geeft een woonruimte een compleet andere uitstraling. Bovendien staan wandtapijten bekend om hun geluiddempende eigenschappen, helemaal wanneer je kiest voor een groter formaat wandkleed.

Een tapijt zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid

Wandtapijten worden al vele eeuwen gebruikt om hun specifieke eigenschappen. In de vroege middeleeuwen werden wandtapijten gebruikt om tocht en vocht uit de kamers te houden. Echter kwam men er toen al achter dat grote kleden aan de muren van kastelen een zeer grote invloed had op hinderlijke galmen, de akoestiek dus. Doordat grote wandtapijten veel inspanning en materiaal namen, werden de kleden al snel gezien als vertoning van elitaire rijkdom en status. De oudste wandtapijten dateren van voor de 13e eeuw en werden in Noord Europa (noord Frankrijk, het huidige België en Nederland) vervaardigd. Het oudste overgebleven tapijt is het "tapijt schilderij van Bayeux". Het is een wandtapijt van 70 meter in lengte, gemaakt het jaar 1068.

In de huidige tijd zijn status, vocht en tocht niet meer zo'n grote factor als vroeger, maar de functionele en visuele eigenschappen zijn natuurlijk nog wel hetzelfde. Een wandkleed zorgt voor sfeer, warmte en kent geluidsabsorberende eigenschappen. Daarnaast is een wanddoek een enorme blikvanger aan de muur.

Stel jouw eigen wandtapijt samen!

Bij Kontoer design kun je zelf een wandkleed laten maken. Je hebt keuze uit vele ontwerpen, maar je kunt ook kiezen uit verschillende stoffen, formaten en ophangsysteem. Zo stel je jouw eigen wandtapijt helemaal zelf samen zodat het perfect aansluit op de rest van jouw interieur. In de collectie tref je kleden aan in verschillende kleuren, in verschillende thema's en in meerdere opties. Zo kun je kiezen uit een ontwerp met dieren, bloemen en planten, portretten van mensen, natuur- en landschappen en reproducties van bekende schilderijen. Wat stoffen betreft kun je kiezen uit geweven katoen* en uit velours. Een wandtapijt van velours is een zachte, aaibare stofsoort met een lage pool. Het karpet kent een kwalitatief hogewaardige- en chique uitstraling.

* Het katoen waar het wandtapijt van word geweven voldoet aan alle BCI-normen. Dit houd in dat telers en de weverij van dit katoen aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen en het milieu niet meer mag belasten dan noodzakelijk.

Een wandtapijt ophangen

Deze bijzonder mooie en unieke wanddecoratie ophangen kan het beste met een gratis mee te bestellen roede. Wanneer je kiest voor een roede set, dan ontvang je een zwarte, stalen roede met ophangbeugels voor aan de muur. Het wandtapijt wordt voorzien van een gestikte tunnelzoom waar deze roede doorheen kan. Je kunt het ophangsysteem uitbreiden met een verzwaring aan de onderkant van het doek. Er komt dan ook een tunnel aan de onderzijde waar een gewicht in komt te liggen. Hierdoor hangt het kleed altijd mooi recht naar beneden.

Uitgelicht, het wandkleed van de Amandelbloesem

Werkelijk alle wandtapijten zijn prachtig, maar ook zeker aan stijl en persoonlijke smaak onderhevig. Wat de één schitterend vind kan de ander wel een verschrikking vinden. Toch is er één wandtapijt wat heel veel vaker wordt besteld dan andere kleden, het wandkleed vol bloemen; de Amandelbloesem bij herfst op een wandkleed. In de basis is de Amandelbloesem natuurlijk een ontwerp van Vincent van Gogh, de voorstelling toont een blauwe lentelucht met een bloeiende bloesem. De Kontoer designstudio heeft er een unieke herfstversie van gemaakt. De achtergrond van het werk is niet langer blauw, maar kent de kleuren van de nacht. Ook de bloesem is inmiddels uitgebloeid. Door de aangepaste kleur, de toevoeging van kleine details, figuren en contrasten is de hele toon en kunst- taal veranderd. Van alle wandtapijten die bij ons worden besteld is ongeveer de helft een Amandelbloesem bij herfst.

13 juni 2023

Geschreven door: Hendrik Jonkman

Delen