Om meteen maar met het raam in huis te vallen, traditioneel glas is breekbaar en plexiglas vrijwel niet. Eigenlijk zijn het twee totaal verschillende materialen die alleen wat uiterlijke kenmerken betreft op elkaar lijken. 

Grootse verschillen

Traditioneel glas wordt gemaakt van een mengsel van zand en kalk. Dit mengsel wordt verhit tot 1500 graden waardoor het vloeibaar word. Het vloeibare mengsel wordt gegoten en langzaam afgekoeld waarna er glas ontstaat. Plexiglas ontstaat middels een heel ander mengsel; namelijk door een mix van aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Door de juiste hoeveelheden te mengen en te verwarmen ontstaat transparant acrylaat, de basis voor plexiglas. Je ziet dus dat de grondstoffen en de productieomstandigheden totaal anders zijn, zo ook de eigenschappen.

Voordelen van plexiglas

 • Glas is glashelder, plexiglas in principe iets minder, maar dat is met het blote oog niet zichtbaar. De verschillen in gewicht zijn wel heel groot. Traditioneel glas is veel zwaarder dan plexiglas. Hierdoor is het erg lastig om grote glas aan de muur te hangen. Wanneer we een glasplaat pakken van 120 x 100 cm groot dan weegt traditioneel glas ca. 15 kilo terwijl plexiglas in dezelfde afmetingen maar ca. 7 kilo weegt.
 • Een ander groot verschil tussen glas en plexiglas is de breekbaarheid. Iedereen weet dat glas zeer breekbaar is. Plexiglas is tot wel 30 keer sterker dan regulier glas. Hierdoor kun je ook gaten in het glaswerk boren waardoor je het glasschilderij mooi en stevig aan de muur kunt bevestigen.
 • Voordelen van glas

  Zoals je ziet kent plexiglas enkele voordelen ten opzichte van regulier glas, maar er zijn ook aspecten waarbij glas het wint van plexiglas.

 • Glas is niet brandbaar, plexiglas daarentegen wel. Acrylaat vliegt in brand vanaf 450 graden Celsius. Het zal dus niet spontaan vlam vatten wanneer de zon er op schijnt, maar op dit vlak verslaat glas, plexiglas.
 • Glas is harder (niet sterker) dan plexiglas. Wanneer glas van goede kwaliteit is dan zal deze niet snel beschadigen. Een plexiglas schilderij is gevoelig voor vandalisme. Even een aansteker bij het plexiglas of een scherp voorwerk over het kunstwerk halen is voldoende voor onherstelbare schade. Glas is hier niet gevoelig voor.
 • De eindconclusie

  Glas schilderij of plexiglas schilderij?

  Je ziet, beide glassoorten hebben hun voor- én nadelen. Wanneer het voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt, geven wij de voorkeur aan plexiglas. Plexiglas is immers lichter, bewerkelijker, kan goed bedrukt worden en is een stuk minder breekbaar. Ondanks dat het dus twee totaal verschillende materialen zijn, zie je dat mensen met "glasschilderij" vaak "plexiglas schilderij" bedoelen. Daarom communiceren wij op onze website met zowel glasschilderij als plexiglas schilderij.

  25 juni 2023

  Geschreven door: Hendrik Jonkman

  Delen