Je hebt al zoveel meubelen en accessoires en tòch blijft die hinderlijke galm. Herkenbaar? Met een akoestisch schilderij én een aantal andere eenvoudige tips kun jij gemakkelijk de akoestiek verbeteren in jouw woning. Lees onderstaande blog met tips over een betere akoestiek. 

Waar komt de geluidsreflectie vandaan?

Om wanddecoratie efficiënt in te zetten om de akoestiek te verbeteren zul je moeten achterhalen waar de geluidsreflectie precies vandaan komt. Met andere woorden; Wat weerkaatst jouw geluiden?

Meestal is de galm eenvoudig op te sporen in een oudere woning omdat muren daar minder strak zijn; Er staan vaak inbouwkasten, er hangen balken aan het plafond of er is zelfs nog een bedstede aanwezig. Er zijn dus niet veel vlakke wanden waar het geluid tegenaan kan kaatsen.

Bij een nieuwe woning is dat een ander verhaal; alle wanden zijn recht en de materialen zijn hard. Denk aan beton, steen en glas. Doordat je omringd bent met rechte en harde materialen zal het geluid weerkaatsen van de ene muur naar de andere. Het geluid kan dus nergens naartoe en wordt niet geabsorbeerd.

Midden tot hoge tonen kun je eenvoudig laten uitsterven

Geluiden weerkaatsen niet alleen tegen de muren, maar weerkaatsen ook tegen het plafond en de vloer. Wanneer je de geluidsgolven zou kunnen zien, sprongen ze door de hele kamer heen. Een geluidsgolf die geproduceerd is in de ruimte zelf zal blijven weerkaatsen tot het uitgedoofd, ontsnapt of geabsorbeerd is.

Nu je dit weet, zul je onderstaande tips beter kunnen begrijpen. De meeste weerkaatsing vindt in eerste aanleg nog altijd plaats via de wanden. Wanddecoratie efficiënt inzetten zal hierdoor zeker bijdragen aan de oplossong van jouw akoestische probleem.

Maar hoe zet je wanddecoratie nou zo goed mogelijk in?

Wanddecoratie efficiënt inzetten

Wanneer jij de woonkamer hebt ingericht met meubilair en de geluiden worden nog niet voldoende gebroken of geabsorbeerd, dan kun je een akoestisch schilderij inzetten. Je ziet zelf wel waar de grote blinde muur aanwezig is. De kans is groot dat dit de boosdoener is.

Je kunt dit testen door bijvoorbeeld te gillen of muziek met hoge tonen hard aan te zetten. Pak dan nu een groot object zoals bijvoorbeeld een doos en ga voor de grote blinde muur staan en herhaal exact hetzelfde als de eerste keer. Wanneer de galm nu minder is, weet je dat deze muur de boosdoener is.

Een slechte akoestiek is ongezond

Waarom is een slechte akoestiek ongezond?

Dat komt door de vermoeiende en ergerlijke karakteristieken van een echo in huis. Geen enkel geluid klinkt meer aantrekkelijk, muziek is niet meer aangenaam om naar te luisteren, de tv klinkt vervelend en zelfs het voeren van een gesprek is al irritant door de slechte verstaanbaarheid; helemaal wanneer er meerdere mensen door elkaar heen proberen te praten bij een verjaardag bijvoorbeeld.

Wanneer je iemand niet verstaat is het niet lekker converseren. Als dit even duurt is dat meestal geen probleem, maar wanneer dit een langere tijd aanhoudt dan kan dit gezondheidsklachten geven zoals concentratieverlies, hoofdpijn of zelfs voor depressieklachten zorgen.

Verschil tussen hoge en lage tonen

Een bastoon of de lage stem van de buurman; dit zijn tonen met een lange golflengte en gaan dwars door harde materialen heen. Wanddecoratie zal niet helpen om een lage klank te dempen. Een lage toon is dan ook geen echogeluid. Een echo bestaat uit weerkaatsing en projecteert de geluiden die je zelf maakt.

De oplossing voor een betere akoestiek

Zoals je al hebt kunnen lezen weerkaatsen geluiden meestal als eerste tegen de wanden aan wanneer het niet kan ontsnappen. Een eenvoudige actie die kan bijdragen aan de oplossing kan zo eenvoudig zijn als het openzetten van een raampje. Echter is een akoestisch probleem meestal niet met één wijziging te verhelpen. Je zult meerdere handelingen moeten verrichten om de akoestiek in de ruimte te verbeteren om van die storende echo verlost te raken.

Hieronder lees je onze tips voor een betere akoestiek op volgorde van impact;

Wanddecoratie

Een klein schilderijtje aan de muur zal jouw probleem niet oplossen. Je hebt een serieus decorstuk nodig zoals een akoestisch wandkleed of een canvas. Wij bieden het niet actief aan, maar we kunnen onze canvas schilderijen ook voorzien van akoestische en isolerende vulling voor een maximaal resultaat.

Deze akoestische schilderijen worden niet standaard door ons aangeboden en gaan op offertebasis omdat de prijs van isolatie momenteel dagprijzen zijn. Een akoestisch schilderij absorbeert meer geluid dan een regulier canvas. Wij hebben twee verschillende soorten vulling, de dunne akoestisch vulling heeft een α-waarde van 0,65 wat inhoud dat het isolatiemateriaal 65% van het geluid absorbeert. We hebben tevens de dikker akoestisch materiaal, dit heeft een akoestische α-waarde van 0,9 en absorbeert dus 90% van het geluid. Mocht je een akoestisch schilderij willen bestellen, neem dan gerust contact met ons op. Maar meestal volstaat een regulier wandkleed of canvas ook om te helpen met jouw akoestische probleem. De wandkleden en canvas schilderijen zijn namelijk ook van geluidsabsorberende materialen gemaakt.

Gordijnen

Gordijnen absorberen geluiden doordat ze van zachte materialen zijn gemaakt en de vlakke ramen verbergen. Je maakt het hierdoor voor de geluidsgolven onmogelijk om te weerkaatsen tegen het raam. Uiteraard doen dikke gordijnen meer voor je akoestische verbetering dan bijvoorbeeld vitrage. Omdat glaswerk erg hard is en volledig vlak, zorgt dit vaak voor een hinderlijke nagalm. Het plaatsen van gordijnen kan hierdoor zeker bijdragen aan de oplossing voor jouw slechte akoestiek, vooral wanneer er grote ramen in de woning aanwezig zijn.

Een room divider

Wanneer je een grote woonkamer tot je beschikking hebt zou je een room divider kunnen overwegen. Plaats een mooie wand in de ruimte waardoor je de salon van de eetkamer scheidt. Een kleinere ruimte galmt minder dan een grote ruimte. Wanneer je de room divider gebruikt als muur, zou je hier ook meubilair tegenaan kunnen plaatsen. Kies dan bij voorkeur voor stoffen meubels zoals een bank of stoel. Meubelen van stof weerkaatsen minder geluid en breken hierdoor de geluidsgolven.

Een vloerkleed

Een vloerkleed zal zeker bijdragen aan de oplossing van jouw akoestische probleem wanneer je de wanden al hebt aangepakt. Geluid weerkaatst (meestal) eerst tegen een blinde muur voordat het zich verder door de kamer verspreidt. Pak je de wanden niet aan dan zal een vloerkleed minder effect hebben. Heb je de wanden al wél voorzien van gordijnen en wanddecoratie dan zal een vloerkleed het laatste geluid dempen dat via het plafond tegen de vloer aan kaatst. Een hoogpolig vloerkleed zal uiteraard meer geluiden dempen dan een laagpolig tapijt. Uiteraard heeft een vloerkleed alleen nut bij harde vloeren, heb je vloerbedekking in de woonkamer dan heeft een tapijt natuurlijk geen nut.

Een plant

Het klinkt misschien vreemd, maar een grote plant breekt geluidsgolven. Het is niet zo dat een plant de hele oplossing zal zijn om de akoestiek te verbeteren, maar wanneer je de vegetatie op een strategische plek neerzet zal het zeker effect hebben.

Mochten bovenstaande stappen toch niet voldoende zijn op de hinderlijke galm uit huis te verdrijven, dan is er eigenlijk nog maar één oplossing, akoestische panelen. Dit is de duurste oplossing en niet iedereen vindt ze mooi, maar effectief zijn deze akoestische panelen wel. Er zijn akoestische wandpanelen en akoestische plafondpanelen op de markt. Het is bij deze geluiddempende panelen wel belangrijk dat je exact te weten komt waar de geluiden tegenaan ketsen.

13 december 2022

Geschreven door: Hendrik Jonkman

Delen