Een Schotse hooglander schilderij; je ziet ze momenteel overal voorbij komen. In woonbladen of interieur-programma’s op tv. Je kunt dus echt spreken van een ware woontrend.

Nederlanders hebben de Schotse hooglander in hun hart gesloten. We zijn zelfs nog meer gesteld op dit runderras dan de Schotten zelf. Er leven namelijk meer Schotse hoogland koeien in Nederland dan in Schotland.

Schotse hooglander als

Woontrend

De Schotse hooglander is een ware woontrend. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Dieren maken de laatste jaren steeds meer onderdeel uit van onze inrichting, denk aan schapenvachtjes, dierenhuiden of een gewei aan de muur.

Nu zijn Hollandse koeien prachtige beesten, maar een Schotse hooglander heeft simpelweg meer charisma en is hierdoor een stuk fotogenieker dan de andere koeien.

Daarnaast heeft de opkomst van de industriële woonstijl ook zeker invloed gehad op de populariteit van Highlander. De Schotse hooglander heeft namelijk een ruige vacht en vooral de stier heeft grote, stoere hoorns. Hierdoor worden deze koeien vaak ingezet als model voor zowel landelijke als industriële wanddecoratie.

Van fotokunst tot acrylverf

Mocht je nou iedere dag van deze schitterende dieren willen genieten, neem dan eens een kijkje tussen de Schotse hooglander schilderijen van Kontoer design. We hebben Schotse hooglander fotokunst, maar ook werken die met de hand geschilderd zijn.

Of bekijk hier al onze Schotse hooglander schilderijen

Stel zelf samen

Bij Kontoer design stel je jouw eigen Schotse hooglander schilderij samen. Zo kies je zelf een mooie Schotse hooglander uit, maar bepaal je ook het formaat, het materiaal en het ophangsysteem.

Je hebt keuze uit;
Canvas
Canvas met baklijst
Dibond
Geborsteld aluminium
Wandkleed
Plexiglas
Aluminium muurcirkel

Per ontwerp heb je circa 25 keuzeopties! Zo bepaal je zelf hoe jouw Schotse hooglander schilderij eruit komt te zien!  Zodra jij al je wensen aan ons hebt doorgegeven, gaan we voor je aan de slag. Afhankelijk van het formaat en het materiaal, duurt het ongeveer 3 – 5 werkdagen voordat je
jouw muurdecoratie in huis hebt.

ontmoet een echte

Schotse hooglander

De grote grazers komen van oorsprong voor op de Schotse hooglanden; een bergachtig gebied in het noorden en oosten van Schotland. In het wild zul je ze daar echter nog maar zelden tegenkomen.
 
Fries-Drentse wold
In Nederland heb je gelukkig meer kans om deze koeien te bewonderen. Zo lopen er Schotse hooglanders in het Fries-Drentse wold. Dit is een nationaal park van ca. 6.000 hectare groot, waar deze prachtige beesten vrij rond wandelen.
 
Bakkeveense heide
Een andere plek waar je ook zomaar oog in oog kunt komen te staan met een Schotse hoogland kudde is op de Bakkeveense heide. Deze onaangeroerde heidevlakte is ca. 261 hectare groot. Je kunt hier prachtig wandelen en het bos zit vol met historie en bezienswaardigheden. Zo heb je er een enorme zandvlakte, het oorlogsmonument, diverse grafheuvels, prehistorische dobbes (waterpoelen) en één van de oudste bomen van Nederland. Naast Schotse hooglanders kun je er ook wilde pony’s, schapen en reeën tegenkomen.
 
De Veluwe
Natuurlijk kun je deze unieke runderen ook bewonderen op de Veluwe. Samen met IJslandse paarden en Veluws heideschapen zorgen ze ervoor dat de heidevelden in goede conditie blijven. Ze grazen het gras tussen de heideplanten vandaan en bemesten de grond met hun uitwerpselen.
Nu zijn Schotse hooglanders geen schuwe dieren, maar toch moet je ze vaak wel opzoeken. De leefgebieden van deze koeien is vaak erg groot en ze verplaatsen zich eigenlijk constant. Ze zijn namelijk steeds op zoek naar voedsel. Ook staan ze vaak op schaduwrijke plekken.
 
Het is sowieso verstandig om enige afstand te bewaren. Het zijn geen agressieve dieren, maar ze zijn wel erg sterk, super zwaar en hun hoorns zijn ware wapens. Wanneer je ze per ongeluk laat schrikken of wanneer ze jongen hebben, kunnen ze nog wel eens fel reageren.

Al vanaf 39,99!

Doordat je alle details van het schilderij zelf kunt bepalen, is het schilderij nooit te groot, te klein of van het verkeerde materiaal gemaakt, maar past het perfect in jouw interieur!

Nu zul je wel denken, dat zal vast heel erg duur zijn! Dat valt reuze mee. Je bestelt al een schilderij vanaf 39,99 inclusief verzending. Het schilderij is dan gemaakt van canvas.  

De voordelen van een

Schotse hooglander schilderij

✓ Je stelt jouw Schotse hooglander schilderij zelf samen
✓ Gratis verzending, ongeacht formaat of orderbedrag
✓ Gemaakt op Hollandse bodem, echt vakwerk
✓ Op ieder kunstwerk zit garantie
✓ De meeste ontwerpen zijn uniek in de wereld   

Karakteristieke kenmerken

van de Schotse hooglander

De Schotse hooglander word in Schotland “Highland cow” genoemd. De dieren hebben meestal een rood-bruine kleur. Naast de rode Schotse hooglanders komen er ook zwarte en zelfs blonde dieren voor. De lange haren van de Schotse hooglander hangen vaak voor de ogen. Een ander kenmerk zijn natuurlijk de grote hoorns. Vooral bij de stieren kunnen deze hoorns uitgroeien tot indrukwekkende exemplaren. De hoorns groeien door zolang de Schotse hooglander leeft. Hoe groter de hoorns, hoe ouder de koe. Bij de vrouwtjes is er nog iets bijzonders te zien aan de hoorns, ieder jaar word er een jaarring aan de hoorns toegevoegd, net als bij bomen eigenlijk. Hierdoor kun je haar leeftijd erg goed inschatten. De ringen zijn zichtbaar kleiner wanneer het vrouwtje dat jaar kalveren heeft gehad. Zo kun je dus precies zien hoe oud de koe is, maar ook hoe vaak ze moeder geworden is.

Gewicht
Ondanks hun bescheiden formaat kunnen deze koeien wel een serieus gewicht bereiken, een mannetje weegt namelijk al snel zo’n 800 kilo terwijl een vrouwtje vaak niet zwaarder word dan 500 kilo. Over het algemeen zijn het zachtaardige beesten en hierdoor uitermate geschikt om los rond te lopen in natuurgebieden.

Het zijn dus échte indrukwekkende dieren. Het is niet verwonderlijk dat wij de Schotse hooglander in ons hart hebben gesloten en dat we schilderijen van deze dieren overal zien hangen.

De Schotse hooglander is één van de laatste échte oer runderrassen. Ondanks intensieven fokprogramma’s is het dier niet gemengd met andere koeiensoorten. Hierdoor zijn alle kenmerken nog exact hetzelfde als duizenden jaren geleden.

Bruin, zwart of blond
Wanneer we aan een Schotse hooglander denken dan zien we direct een rood-bruine, harige koe voor ons. Dit is logisch want meestal hebben Schotse hooglanders deze kleur. Dit is echter niet altijd zo geweest.

Tot het jaar 1849 waren vrijwel alle Schotse hooglanders zwart van kleur, een blonde of rode Schotse koe kwam vrijwel niet voor. Koningin Vicoria, de koningin van Engeland, vond de zwarte exemplaren echter maar niks. Ze besloot een fokprogramma op te zetten om zo veel mogelijk rode Schotse hooglanders te produceren. Hierdoor zijn de zwarte en blonde grazers niet zo veel meer te vinden.

Wij hebben Schotse hooglanders in alle kleuren. Van zwart-wit, tot rood-bruin tot Schotse hooglanders met een artistieke kleurstelling.