Johannes Vermeer wordt tegenwoordig ook wel De sfinx van Delft genoemd. Doordat er weinig over het leven van Johannes Vermeer bekend is wordt hij wel een sfinx genoemd.
De biografie van zijn leven zit vol gaten en mysteries. Wat we wel weten is vastgelegd, maar vele gaten zijn opgevuld met onderbouwde aannames.

Waarom heet Johannes Vermeer

De sfinx van Delft

Een goed voorbeeld hiervan is dat Vermeer een leerling is geweest van Carel Fabritius. Deze kunstschilder is, net als Vermeer, afkomstig uit Delft en heeft de juiste leeftijd. Ook komt de schilderstijl van Vermeers vroege werk aardig overeen met die van deze meester. Vragen waar we nog geen antwoord op hebben zijn: hoe kon Vermeer de dure spullen betalen die hij gebruikte. Hij maakte namelijk gebruik van extreem dure pigmenten, maar was niet rijk en had een hele hoop kinderen te voeden. Zo gebruikte hij meestal ultramarijn voor de blauwe tinten in zijn schilderijen. Dit ultramarijn moet geïmporteerd worden uit Afghanistan. Het wit wat Vermeer gebruikte was afkomstig uit Engeland en de roodtinten komen volgens onderzoek uit Mexico. Op geen enkel vlak deed Johannes Vermeer concessies. Alleen de beste doeken en de beste pigmenten werden door hem gebruikt. Dit heeft wel geresulteerd dat de schilderijen na 350 jaar nog steeds in zeer goede staat verkeren.

Meer informatie over Vermeer

Wil jij ook weten waarom Johannes Vermeer vooral bekend is geworden, waar je de schilderijen van Johannes Vermeer in het echt kunt bewonderen en wat de echte naam van Johannes Vermeer is?


Bekijk dan de Johannes Vermeer pagina

Reproductie van Vermeer

Wil jij graag een reproductie van Vermeer in je woning hangen?

Bij ons kun je zowel het meisje met de parel als het melkmeisje zelf samenstellen.

Wij maken alles op maat. Wil jij dus een ander formaat voor je Vermeer schilderij? Dat kan!